Digitale TV Weblog

Nieuws en info over digitale tv (2008 – 2016)

  • Het archief

  • juli 2008
    M D W D V Z Z
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
  • Categoriëen

  • Overname artikels

    Indien u een artikel van Digitale TV Weblog gedeeltelijk of geheel overneemt, vragen wij u bij een gedeeltelijke overname de bron te vermelden en bij een volledige overname de bron te vermelden en een link naar het desbetreffende artikel te plaatsen.
    Alvast bedankt.

Lancering Télésat uitgesteld tot najaar

Posted by dtvfan op 11 juli 2008

Télésat, de Waalse versie van TV Vlaanderen dat sateliettv moet aanbieden voor Wallonië, wordt pas gelanceerd in het najaar. Dit komt door trage onderhandelingen en zal nu op zijn vroegst in september worden gelanceerd. Het zusterbedrijf van TV Vlaanderen heeft intussen al overeenkomsten met de Waalse publieke zenders (RTBF) en de Franse publieke zenders (France Télévisions). Ook zijn er al diverse overeenkomsten met internationale thematische zenders gesloten. Télésat moet deels in MPEG4 gaan uitzenden via Astra 19,2 oost maar zal ook zenders in HD formaat en MPEG2 formaat gaan overnemen waaronder dus Franse publieke omroepen. Grote onduidelijkheid heerst er nog over deelname van voor Waalse kijkers belangrijke commerciële kanalen te weten TF1 maar vooral RTL TVi.

RTL TVi (‘indépendante ofwel de onafhankelijke zender voor Wallonië, voor tweederde in bezit van de RTL Group) is één van de drie RTL kanalen en de populairste zender in Wallonië. Het is dus in feite een must dat die zender in het pakket zit samen met zusterkanalen als Plug TV en Club RTL. Andere belangrijke zenders zijn MCM Belgique, Canal Z, AB3 en AB4 maar daarvan zijn nog geen akkoorden bekend. Télésat heeft echter, aldus eerdere reacties van de directie tegenover Waalse media, wegens technische redenen maar ook het feit dat belangrijke zenders nog moeten worden binnengehaald, besloten dan liever te wachten tot ze meteen iets goeds in de markt kunnen zetten. Omdat de Belgisch-Waalse RTL echter zeer goede contacten heeft met de in Wallonië dominerende kabelbedrijven zouden zij tot op heden terughoudend zijn maar wél al interesse hebben getoond.

RTL TVi is dus vooralsnog de grootste hindernis of liever gezegd het feit dat de kabelexploitanten liever exclusieve doorgifte deals hebben met die zender. Wel dient gemeld te worden dat indertijd TV Vlaanderen ook is gelanceerd zonder dat de commerciële VTM meteen meedeed. Ondertussen is een uitgebreide website en het dealernetwerk volledig voorbereid. In het basispakket dat is gepland zal vrijwel zeker ook een erotiek optie zonder meerkosten worden verwerkt net zoals bij TV Vlaanderen Digitaal. Daarnaast zouden er ook thematische pakketten komen met sport en kinderzenders. Télésat hoopt net als TV Vlaanderen binnen 2 jaar 60.000 abonnees te krijgen en zou op langere termijn ook telefonie en internet willen aanbieden.

Bron : satellitemagazine + eigen berichtgeving

Sorry, the comment form is closed at this time.