Digitale TV Weblog

Nieuws en info over digitale tv (2008 – 2016)

 • Het archief

 • september 2012
  M D W D V Z Z
  « Aug   Okt »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Categoriëen

 • Overname artikels

  Indien u een artikel van Digitale TV Weblog gedeeltelijk of geheel overneemt, vragen wij u bij een gedeeltelijke overname de bron te vermelden en bij een volledige overname de bron te vermelden en een link naar het desbetreffende artikel te plaatsen.
  Alvast bedankt.

 • Advertenties

Dit najaar OP12: ‘Magazinski’ en ‘Fans of Flanders’

Posted by dtvfan op 10 september 2012

OP 12De derde zender van de VRT, OP12, heeft vandaag zijn najaarsprogrammatie voorgesteld. Voortaan zal OP12 meer en vaker programma’s uitzenden na 20 uur, wanneer de zender start met zijn uitzendingen. In het najaar wil OP12 minstens vijf dagen per week na 20 uur uitzenden. ‘Magazinski‘, een wekelijks magazine over en door jongeren, en het Engelstalige programma ‘Fans of Flanders‘ worden de blikvangers van de zender. Dat meldt de VRT in een persbericht.

De voorbije maanden heeft de VRT via enkele uitzendingen specifieke doelgroepen waaronder jongeren en liefhebbers van cultuur en sport, voor wie OP12 na 20 uur bedoeld is, beter leren kennen. OP12 richt zich met zijn programma’s op een specifieke doelgroep, waardoor de kijkcijfers niet te vergelijken zijn met die van een generalistische zender. Tijdens de afgelopen vier maanden bereikte het OP12-kanaal na 20 uur 1.245.000 kijkers (bron: CIM audimetrie). OP12 haalde tijdens zijn eerste vier maanden na 20 uur een gemiddelde waardering van 8,27. Dat is vergelijkbaar met de waarderingscijfers van Eén (8,31) en Canvas (8,35) (bron: waarderingsonderzoek VRT).

Leo Hellemans, algemeen directeur media: ‘VRT beschikt sinds mei over een volwaardig Ketnet- en Canvaskanaal. De kinderen hebben Ketnet zelf mee verhuisd OP12. De Canvaskijkers geraken meer en meer geboeid door een bijkomend informatie-aanbod in de namiddag en de vooravond. Met OP12 zet de openbare omroep de komende weken een nieuwe stap om onze opdracht in te vullen. Het aanbod na 20 uur wordt uitgebreid en herkenbaar. Vanaf volgende week zijn er vijf avonden per week programma’s te bekijken met veel aandacht voor jongeren en de internationale gemeenschap in Vlaanderen.’

De vaste programmering van OP12:

 • Maandag- en vrijdagavond: jongeren

Maandagavond wordt vanaf 17 september de jongerenavond OP12 met het gloednieuwe programma ‘Magazinski’. Met ‘een programski over jonge menski’ als baseline, maken de kijkers onder andere kennis met Dina Vandaele, een opvallende verschijning die de jeugd bijstaat met goede raad. Verder zijn er hoofdrollen weggelegd voor Henk Rijckaert en Felix en Arthur, die van New York naar Los Angeles reizen met slechts 25 euro per dag. ‘Magazinski’ wordt op vrijdagavond herhaald OP12 en op Canvas.

Nadien is er ‘In de Remix‘, de spin off van het Eén-programma ‘In de Mix’. Het programma diept de leefwereld van de rappers uit. Hoe maak je zelf een rapsong? Hoe steek je een clip in elkaar? Hoe vind je je eigen look? OP12-kijkers beleven het allemaal en kunnen het zelf uitproberen. ‘In de Remix’ brengt ook de leukste momenten uit het MNM-programma ‘In de Mix’, waarin Brahim en Astrid Demeure de artiesten van de aflevering van die dag uitnodigen.

In oktober is er op maandagavond ook plaats voor een vrij podium waar jonge, creatieve programmamakers hun talent kunnen tonen.

 • Dinsdagavond: cultuur en Vlaamse muziek in primetime

Dinsdagavond staat er cultuur op het programma. ‘De bedoeling is om cultuurliefhebbers optimaal te bedienen door vanaf oktober in primetime op tv een vaste cultuurafspraak in te lassen’, zegt manager aanbodstrategie Peter Claes. ‘Wanneer het boekenbeurs is, bijvoorbeeld, zouden we daar portretten van auteurs kunnen uitzenden.’

 • Woensdagavond: internationale avond

Woensdagavond is de internationale avond OP12 met ‘Fans of Flanders’ en ‘Best of Flanders’. Onder de noemer ‘Fans of Flanders’ lanceert de VRT op 12 september een nieuw digitaal platform in het Engels en een nieuw televisieprogramma voor buitenlanders in Vlaanderen. De actualiteit speelt een centrale rol in ‘Fans of Flanders’, maar daarnaast heeft het programma ook aandacht voor alle andere facetten van het goede leven in Vlaanderen en Brussel.

In ‘Best of Flanders’ wordt, zoals de titel doet vermoeden, het beste van Vlaanderen uitgezonden met Engelstalige ondertitels. Vanaf 12 september staat alvast de fictiereeks ‘Stille Waters’ (of ‘Silent Waters’) in het schema.

 • Donderdagavond: sport

Sport komt op donderdagavond uitgebreid aan bod OP12. Zo zendt OP12 tussen september en maart twaalf voetbalwedstrijden van de UEFA Europa League uit.

Evenementen en sport

OP12 zal ook vasthouden aan zijn evenementiële programmering, waarbij ‘live’ het sleutelwoord is. ‘Met de huidige programmering hebben we de ruimte die ons toelaat om ook in de toekomst evenementen live te blijven uitzenden OP12’, aldus Peter Claes. In de toekomst staan onder andere de Radio 1-sessies op het programma. Ook ‘Club 69’, ondertussen een OP12-klassieker, blijft dit najaar op het programma staan.

Daarnaast zal er OP12 ook plaats gemaakt worden voor rechtstreekse verslaggeving rond de zogenaamde ‘kleinere sporten’ als volleybal en basketbal.

Naast ‘Magazinski’ en ‘In de Remix’ plant OP12 nog meer programma’s en evenementen voor jongeren. Zo zet ook OP12 zwaar in op de verkiezingen met een apart programma op maat van jongeren. Ook naar aanleiding van Zuiddag op 18 oktober zal er een specifiek programma komen. Meer informatie daarover volgt later.

OP12 is zowel via analoge als digitale televisie te ontvangen. Bij Belgacom TV, Mobistar Digital TV, Telenet Digital TV en TV Vlaanderen is OP12 standaard te ontvangen op kanaal 12.

Advertenties

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers liken dit: