Digitale TV Weblog

Nieuws en info over digitale tv (2008 – 2016)

 • Het archief

 • mei 2012
  M D W D V Z Z
  « Apr   Jun »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Categoriëen

 • Overname artikels

  Indien u een artikel van Digitale TV Weblog gedeeltelijk of geheel overneemt, vragen wij u bij een gedeeltelijke overname de bron te vermelden en bij een volledige overname de bron te vermelden en een link naar het desbetreffende artikel te plaatsen.
  Alvast bedankt.

 • Advertenties

Finaleweek Koningin Elisabethwedstrijd vanaf maandag live OP 12

Posted by dtvfan op 20 mei 2012

OP 12De nieuwe tv-zender van de VRT, OP 12, zendt vanaf maandag 21 mei de finaleweek live en integraal van de Koningin Elisabethwedstrijd 2012 voor viool uit. Dat meldt de VRT. Alles zal te zien zijn in ‘Elisabeth Live’: een avondvullend totaalprogramma dat een verslag van de finalesessies combineert met een gevarieerde talkshow met Thomas Vanderveken en Katelijne Boon als presentatoren.

De Elisabethwedstrijd betekent spanning, passie en drama. ‘Elisabeth Live’ is een sfeervolle en verrassende liveshow over en rond de wedstrijd, de laureaten en hun prestaties, met een link naar andere muzikale genres, een scheutje human interest, een verrassende programmajury, themagasten, een jongerenpanel en alles wat een mens maar zou willen weten over violen en violisten. Voor de presentatie zorgen Thomas Vanderveken en Katelijne Boon.

De 12 finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2012 voor viool zijn : Josef Špaček (Tsjechië), Ermir Abeshi (Albanië – Verenigde Staten), Hyun Su Shin (Korea), Tatsuki Narita (Japan), Marc Bouchkov (België), Nikki Chooi (Canada), Andrey Baranov (Rusland), Dami Kim (Korea), Artiom Shishkov (Wit-Rusland), Nancy Zhou (Verenigde Staten), Esther Yoo (Verenigde Staten), Yu-Chien Tseng (Taiwan).

In elke finalesessie vertolken telkens twee finalisten een sonate (of sonatine) voor viool en piano, een onuitgegeven werk met orkestbegeleiding dat bekroond werd op de Internationale Compositiewedstrijd 2011 en speciaal voor deze vioolsessie geschreven werd, en een concerto naar keuze. Ze worden begeleid door het Nationaal Orkest van België onder leiding van Gilbert Varga.

‘Elisabeth Live’ brengt vanuit Bozar integraal en rechtstreeks verslag uit van de prestaties van de finalisten en peilt na hun performance naar hun ervaringen. Voor, na en tussen de optredens van de violisten praten Thomas Vanderveken en Katelijne Boon met een wisselende programmajury die bestaat uit een ‘klassieke violist’ en een ‘populaire violist’. De eerste beoordeelt de prestaties van de finalisten als expert in de klassieke muziek en vertaalt zijn bevindingen op een bevattelijke manier naar het publiek. De gastviolisten zijn eveneens beroepsmatig met de viool bezig, maar in een ander muziekgenre. Zij benaderen de wedstrijd vanuit de gevoeligheden van hun eigen genre en vanuit hun eigen passie voor het instrument.

De uitzendingen starten vanaf maandag om 20 uur op OP 12. Deze nieuwe tv-zender is standaard beschikbaar in Vlaanderen bij Belgacom TV, Mobistar Digital TV, Telenet Digital TV en TV Vlaanderen op kanaal 12 tesamen met Ketnet.

Advertenties

4 Reacties to “Finaleweek Koningin Elisabethwedstrijd vanaf maandag live OP 12”

 1. Ignace DE WIT said

  Ik keek reeds de afgelopen twee finale- avonden naar uw zender. Eindelijk wordt de wedstrijd opnieuw live uitgezonden in Vlaanderen!
  Thomas en Katelijne doen dat goed, hoewel ik niet begrijp waarom er verhuisd moet worden van de loge naar de zeteltjes in de traphal…
  Wat ik zeker zeer betreur is dat we de aankondigingen in de concertzaal ofwel helemaal missen, ofwel slechts gedeeltelijk mee maken. Een échte live- uitzending van de ‘moeder aller concours’ vraagt verder dat je de Koningin of andere leden van de koninklijke familie ziet binnen komen of weer vertrekken, met het applaus van de zaal, enzovoort. Dat missen we ook allemaal. Tenslotte ben ik heel blij dat gast concertmeester Bart vanaf vandaag op concerttournee is; wat een negatieve mens is dat… er kon geen positief woord over zijn lippen komen wat betreft de prestaties van de laureaten. Wat een slechte pedagoog moet dat zijn…
  Voor het overige wens ik jullie veel succes verder en dank jullie voor de creatieve verslaggeving van dit geweldige concours!
  Veel plezier er mee en proficiat!
  Ignace De Wit

 2. van landeghem wilfried said

  ik vind het een goed idee dat KEW opnieuw integraal te volgen is … maar ik mis wel Fred ! toch doet thomas het héél goed !

 3. Lydia Chagoll said

  Dag Katelijne, Bericht van Lydia Chagoll.
  Il volg je voor de 12 finalisten. De tien die ik tot nu toe heb gehoord, beschikken over een perfect hoog technisch niveaéu. Met of zonder zweet,
  helaas, heeft geen één mij muzikaal werkelijk kunnen ontroeren. Als ik denk aan de Moldavier die in vorige vioolwedstrijd met een uitzonderlijke overgave het concerto van Shostakovitsch heeft vertolkt, kom ik tot de conclusie dat 2012 een goed jaar is maar geen uitzonderlijk jaar. Toch petje af voor het doorzettingsvermogen van de participanten. Nu zien wat de twee laatste finalisten ons te horen geven. Hun voordeel is wel dat zij wat langer hebben kunnen uitrusten voor aan de slag te gaan van hun prestatie. Tot spoedig ziens. Allerhartelijkst. Lydia;

 4. Lydia Chagoll said

  Tweede bericht van Lydia Chagoll nog voor de uitspraak van de jury.
  Dus de finale avond gehoord en … genoten!
  Beethovenconcerto door de I8 jarige : schitterend !
  En dan de benjamin : het opgelegde werk grandioos gespeeld.
  Zijn Brahms nog grandiozer!
  Dus 2012 dankzij deze twee violisten absoluut toch van muzikaal hoog niveau!

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers liken dit: