Digitale TV Weblog

Nieuws en info over digitale tv (2008 – 2016)

 • Het archief

 • december 2010
  M D W D V Z Z
  « Nov   Jan »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Categoriëen

 • Overname artikels

  Indien u een artikel van Digitale TV Weblog gedeeltelijk of geheel overneemt, vragen wij u bij een gedeeltelijke overname de bron te vermelden en bij een volledige overname de bron te vermelden en een link naar het desbetreffende artikel te plaatsen.
  Alvast bedankt.

 • Advertenties

Ontwerpbesluit om kabelmonopolie Telenet te doorbreken

Posted by dtvfan op 21 december 2010

Het BIPT, de CSA, de Medienrat en de VRM hebben vandaag vier ontwerpbesluiten ter raadpleging voorgelegd over de analyse van de omroeptransmissiemarkt. De regulatoren willen de markt voor tv-uitzendingen openstellen. Telenet zou zijn concurrenten tegen betaling de toegang moeten bieden op zijn netwerk, aangezien Belgacom dit moet doen. Sinds de overname van Interkabel in 2008 heeft de provider een monopolie op de kabel in Vlaanderen verworven. Bovendien vindt de VRM dat Telenet een grote invloed heeft op de zenders die in Vlaanderen kunnen bekeken worden. Telenet heeft ondertussen gereageerd op dit ontwerpbesluit.

Na onderzoek en analyse van de vier regulatoren zijn er nu vier aparte ontwerpbesluiten die erop gericht zijn de verschillende kabeloperatoren de volgende verplichting op te leggen: zij moeten elke operator die dat wenst toegang verstrekken tot hun platform voor digitale televisie, tot een aanbod voor de doorverkoop van hun analoge tv-aanbod en tot een aanbod voor de doorverkoop van internettoegang. De betrokken kabeloperatoren zijn AIESH (enkel voor de doorverkoop van hun analoge tv-aanbod), Brutélé, Numéricable, Tecteo en Telenet.

In dezelfde context heeft het BIPT zijn analyse van de breedbandmarkten voortgezet: enerzijds de markt voor (fysieke) toegang tot netwerkinfrastructuur op wholesaleniveau (inclusief gedeelde of volledig ontbundelde toegang) op een vaste locatie (markt 4) en anderzijds de markt voor wholesalebreedbandtoegang (markt 5).

Deze analyse is uitgemond in het ontwerpbesluit, dat de verplichtingen wil bekrachtigen die eerder al aan Belgacom waren opgelegd, namelijk de ontbundeling van het aansluitnet en het verstrekken van bitstreamtoegang. Hierdoor zouden de alternatieve operatoren triple-playdiensten moeten kunnen aanbieden (met tv, telefonie en breedbandinternet). De eerder aan Belgacom opgelegde verplichtingen inzake het subaansluitnetwerk, worden dan weer opgeheven.

Ondertussen heeft Telenet gereageerd in een persbericht en “is verrast over de intentie om reguleren, in een markt waar de incumbent nog steeds in zeer belangrijke mate de Belgische telecommarkt domineert. Deze beslissing druist bovendien in tegen het beleid van de Europese Unie die streeft naar een infrastructuurcompetitie.”. Verder vindt Telenet dat er “geen behoefte is aan verder regulering van het Belgisch televisie- en internetlandschap”.

Advertenties

2 Reacties to “Ontwerpbesluit om kabelmonopolie Telenet te doorbreken”

 1. rob said

  Eindelijk.

 2. William said

  Uiteraard vind Telenet dat niet nodig, hoe zou je zelf zijn.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers liken dit: