Digitale TV Weblog

Nieuws en info over digitale tv (2008 – 2016)

 • Het archief

 • oktober 2009
  M D W D V Z Z
  « Sep   Nov »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Categoriëen

 • Overname artikels

  Indien u een artikel van Digitale TV Weblog gedeeltelijk of geheel overneemt, vragen wij u bij een gedeeltelijke overname de bron te vermelden en bij een volledige overname de bron te vermelden en een link naar het desbetreffende artikel te plaatsen.
  Alvast bedankt.

 • Advertenties

Test-Aankoop start petitie tegen duur internet

Posted by dtvfan op 26 oktober 2009

Consumentenorganisatie Test-Aankoop hekelt nog maar eens de dure internettarieven in België. Om druk te zetten op de politiek om het probleem aan te pakken, lanceert Test-Aankoop een petitie. Test-Aankoop meldde dit vanmorgen op een persconferentie. Volgens de Europese Commissie betaalt de Belg voor breedbandinternet gemiddeld 44 euro per maand, terwijl dat in de rest van Europa slechts 37 euro is. ‘Belgacom en Telenet, de twee grootste providers van het land houden de prijzen kunstmatig hoog. Aangezien de prijs per Mbps de laatste jaren is gedaald, zouden de internetprijzen vanzelf naar beneden moeten gaan. Maar door de downloadsnelheid te verhogen (van 4 naar 12 Mbps bij Belgacom en van 10 naar 15 Mbps bij Telenet) wordt deze daling meteen weer teniet gedaan’, aldus Test-Aankoop.
Bovendien wordt het downloadvolume vaak beperkt, iets wat in de rest van Europa ondenkbaar is.

Test-Aankoop stelt daarnaast het gebrek aan concurrentie aan de kaak op het vlak van digitale televisie. ‘Het netwerk van Belgacom staat wel open voor de kleinere providers, maar de ex-monopolist vraagt een veel te hoge prijs voor het gebruik ervan en maakt op die manier misbruik van zijn machtspositie om mogelijke concurrenten van de markt te weren.’ Ook de kabel krijgt een veeg uit de pan. ‘De grote operatoren (lees: Telenet en het Waalse Voo, red.) zijn almachtig en er kan zich geen enkel alternatief aanbod ontwikkelen.’

De organisatie pleit daarom voor een betere toegang van de alternatieve operatoren tot het Belgacom-netwerk én de kabel. In het geval van Belgacom moet er een opdeling komen tot een telecombedrijf en een onafhankelijke netwerkbeheerder die toeziet op de toegang tot het netwerk voor ander providers. De kabel moet dan weer opengesteld worden, zodat ‘alternatieve providers gebruik kunnen maken van de regionale kabeloperatoren’.

Triple play, de pakketten van internet, telefonie en digitale televisie bij een en dezelfde provider zijn niet altijd voordelig, merkt Test-Aankoop op. Numéricable (Brussel) en Scarlet zijn de beste opties, maar soms loont het de moeite drie verschillende contracten af te sluiten, ook al levert dat extra papierwerk op.

Test-Aankoop pleit voorts nog voor de afbouw van het belang van de Staat (53,5%) in Belgacom om belangenconflicten te vermijden. ‘De politici moeten actie ondernemen.’ Om druk te zetten, kunnen mensen de petitie tekenen op de Test-Aankoop-site.

Bron : De Tijd + eigen berichtgeving

Advertenties

4 Reacties to “Test-Aankoop start petitie tegen duur internet”

 1. vermeersch said

  Te duur ja,verder geen commentaar.

 2. Roland said

  VEEEEEEL te duur !!!!!!!

 3. frans.vervekken said

  Inderdaad,daar ben ik het ook mee eens.

 4. demro212 said

  ik kan alleen maar beamen wat men hier boven vermeld, en dit is reeds lang zo

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
%d bloggers liken dit: